Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици харесаха красивата инфлуенсърка ЕкоЕлена…но тя не съществува

Снимка: ChatGPT

Как да не харесаш Елена Димитрова или просто ЕкоЕлена? Поне една от нейните публикации е видяна от 84 519 души, а 8900 са харесали нейни постове. Профилите с нейното име във Facebook и Instagram са привлекли 289 последователи само за месец.

ЕкоЕлена е красива, руса и усмихната. Тя живее природосъобразно, дава полезни съвети на последователите си, предлага екзотични рецепти и много пътува. Има и още един детайл. Тя… не съществува.

Георги Караманев решава да си направи експеримент и създава изцяло генерирана от изкуствен интелект жена. В продължение на един месец той публикува съдържание от нейно име, а тя става истински хит в социалните мрежи.

„Започнах с поредица от експерименти, първият от които беше създаването на ЕкоЕлена. Аз се намесвах в процеса чисто символично. Помолих ChatGPT първо да ми измисли образ, после име, биография, после да създаде тематични публикации, по които да пускам всяка седмица от негово име теми в Instagram и Facebook и накрая да създаде самите публикации. Единственото, което правех е да ги публикувам от името на създадена от него инфлуенсърка“, сподели пред Радио София Георги Караманев.

ChatGPT изработва и маркетингова стратегия на своята героиня – да се говори за екология и здравословен начин на живот, добавя Караманев. За един месец ЕкоЕлена успява да достигне до 85 000 души, като нито един от тях не е оставил коментар, в който да се усъмни, че тя не е истинска.

„Въпреки, че имаше очевидни неистини. Аз оставях очевидни жокери в снимките и в текстовете. Например, пътеписите ни водят към съществуващи места, но с доизмислени забележителности, със снимки с ракурси, които са невъзможни. Разбира се, по-внимателен бях с рецептите, тъй като не ми се искаше нещо неподходящо да се появи като рецепта от името на ЕкоЕлена и аз да трябва да нося отговорност защо някой е сложил машинно масло в сандвича си“, обясни Георги Караманев.

Преди седмица той приключва експеримента си и спира да публикува ново съдържание, но това не пречи на различни хора да продължават да се включват в профила на ЕкоЕлена и да я харесват.

„И си зададох въпроса, че може би пък това искаме. Защо ни е някой да създава съдържание, като може да го прави алгоритъма, така както на нас ни харесва?“, казва Георги Караманев.

Как според него изкуственият интелект ще повлияе на предстоящите избори в световен мащаб, можете да чуете в звуковия файл.


Снимка: Добрин Кашавелов

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна