Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелен данък" в Кипър вдига разходите на домакинствата със 121 евро годишно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Средно 121 евро на година се очаква да бъде допълнителната тежест за всяко домакинство в Кипър от въвеждането на "зелен данък" върху стоки и услуги. Прилагането му започва през лятото на тази година като първа част от мащабна реформа за създаване на модерна интегрирана данъчна система.

 В началната фаза екологичното данъчно облагане ще обхване горивата (моторни и производствени), потреблението на вода и хотелското настаняване, стана ясно от обявеното проучване на Центъра за икономически изследвания на Университета на Кипър, на който финансовото министерство възложи подготовката на данъчния проект.

Горивата и водата ще поскъпнат с центове, а за нощувка в хотел се предлага заплащане от 2,5 евро на стая на вечер.

Очаква се от зелените данъци държавата да получи нови приходи от почти 100 млн. евро през тази година.

Реформата ще бъде фискално неутрална и заедно с допълнителните данъци ще бъдат приложени компенсаторни мерки за потребителите за намаляване на отрицателния ефект върху тях, заяви финансовият министър Макис Керавнос.

Последната широка данъчна реформа в Кипър е проведена преди повече от 20 години, през 2002-ра, заради необходимостта от хармонизиране с европейското право. Една от целите сега е да се подкрепи с нови финансови решения зеленият преход в икономиката и обществото.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени