Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бижута, вдъхновени от фентъзи герои

| обновено на 04.03.24 в 10:11
4
Снимка: Личен архив

В сферата на бижутерията и приложните изкуства Десислава Костова изработва ръчно по иновативен, фантастичен и вдъхновяващ начин своите творения. Чрез различни материали като сребро и естествени камъни тя създава бижута, които чрез своя дизайн напомнят на героите от света на автори като Толкин, Джоан Роулинг и Диана Габалдон.

Техниката и визията са по-различни от тези, които масово се предлагат у нас. Тя е пример за това как хобито може да се превърне в професия, а мечтата в реалност. За вдъхновението, красотата и откъде започва пътят към такъв тип изкуство научаваме от разговора на стажант репортера Виолета Борисова с Десислава Костова.

Преди да отвори магазина тя завършва висшето си образование, което е в Националната художествена академия, специалност Рекламен дизайн. "Страстта ми към бижутата по-скоро започна с любовта ми към полускъпоценните камъни. От малка ме привлича тяхната красота. Изработката на бижута започна доста спонтанно без никакъв сериозен замисъл. Първоначално започнах да ги изработвам основно за мен, впоследствие реших да се опитам да ги предложа на аудиторията и се оказа, че хората доста ги харесват, затова продължих да се занимавам с това", споделя в та в ефира на "Нашият ден". 

Десислава се занимава с този тип изкуство от седем години, започва, когато е на 18. Първоначално започва да ги предлага на “Алеята на художниците“. Прави си страница във Фейсбук, в която е доста постоянна в публикуването. Решава да си направя етси магазин, който да достигне до всички хора по света. Известно време продава на щанда на алеята, както и по доста изложения, базари и изкуства.

Посещава курс за бижутери, на който се научава да произвежда професионално бижута. Получава и документ за професия "бижутер". "Винаги съм се стремяла към красотата и чистотата, а креативността се дължи на това, че не мога без да творя. Изпитвам нужда да създавам красиви неща", споделя тя.

В края на разговора казва какво я вдъхновява. Голям фен съм на всичко, свързано с темата фентъзи – любими филми са ми "Властелинът на пръстените", "Хари Потър" и други подобни. 

“Моите бижута най-много се доближават до “Властелинът на пръстените“. Много клиенти казват, че създавам елфически бижута, което много ме радва. Бижутата са уникални, защото всеки камък е уникален в природата и винаги се получават различни творения. Създавайки бижу, просто сядам и се оставям да ме води вдъхновението“, посочва още Костова.

Чуйте разговора в звуковия файл.


Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени