Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончо Дончев: В Доха се почувствах като изгубено дете в източна приказка

"Екологията е социалната част на изкуството"

| Интервю
7
Дончо Дончев
Снимка: Таня Милушева

Дончо Дончев е единственият роден творец, който участва с изложба на Световното изложение за изкуство от рециклирани материали в Доха, Катар, което завърши на 29 февруари. 

"Бяха стойностни автори, които имаха идеи и концепции, все пак темата за екологията също е важен въпрос – социалната част от изкуството, върху която работя и аз", сподели пред БНР впечатленията си от форума Дончо Дончев.

Творба от хартия на Дончо Дончев

Той се занимава с живопис, графика, скулптура, рисува сатирични портрети на известни личности в изкуството и политиката и до момента е единственият българин с изложба в Церн, Швейцария.

"В Доха водихме тези разговори за екологията и изкуството, имаше представител на Нигерия, където има огромно замърсяване, страхотен скулптор, който е започнал музей за произведения от рециклирани материали. Африка е дълбока тема и той се опитва да спаси държавата си и континента. Повечето от нас имат мисия, каквато е и целта на изкуството", разказа българският творец в предаването "Преди всички". 


Преди 15 години той започва да създава изкуство с хартия и картон от кори за яйца. И на изложението в Доха той показва произведения на изкуството от кори за яйца и хартия.

"За мен хартията е лек и фин материал и затова я обичам", признава скулпторът.


"Доха е много вдъхновяващо място. Нося си малък скицник, но в него правя неща, които ме вдъхновяват от различни места. Изложбата беше точно до стария град, изключително вдъхновяващо място. Почувствах се като дете, което се е изгубило в източна приказка – с тесните улички, с пазарите, различните етноси, националности и звуковете. Много силно ме впечатли пазар за птици, много птици бяха претъпкани в клетка, ужасяващо място", разказва за преживяванията и вдъхновението си в Доха Дончо Дончев.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна