Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метеор през хартията – Епизод 3: Георги Рупчев

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно

Епизод 3 – Георги Рупчев

Авторът на определението за поезията като "инстинкт за неприспособимост" Георги Рупчев, приживе страдал от тежка болест, приковала го към леглото, наистина бе "разпознат от поколението си" по думите на доц. Гергина Кръстева от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". В разговор на Бойко Ламбовски с нея, поетесата Мирела Иванова и писателя Деян Енев си припомняме автора на "Уморени от чудото" и заслугите на Рупчев като своеобразен болезнен и високохудожествен резонанс на социалните и политическите промени през периода.

Мирела Иванова разказва за епистоларните диалози помежду им, а Деян Енев говори за поетичната харизма на Рупчев, създала приживе около него цял кръг от почитатели и съратници.

Участниците отбелязват и неизменното присъствие на поета в пантеона на поетите от втората половина на миналия век, както и заслугите му в областта на превода – например на библейската "Песен на песните соломонови" и Томас Стърнс Елиът.




По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна