Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън и Тръмп са категоричните победители в "Супер вторника" в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп са категоричните победители в предварителните избори за номинациите на техните партии, проведени в така наречения "Супер вторник".

Доналд Тръмп постигна победа в най-малко 12 от щатите, в които се проведоха предварителни избори на Републиканската партия в така наречения "Супер Вторник".

Неговата пряка конкурентка – бившият представител на САЩ в ООН – Ники Хейли е прогнозираният победител само в 1 щат – Върмонт, но там броенето не е приключило и ако резултатът й падне под 50 процента, 17-те делегати, излъчвани от щата, ще се поделят между двамата.

Преди час приключи изборният ден и в Калифорния, където според прогнозите отново победител е Тръмп. Това е и щатът, даващ най-много делегати на кандидатите. Резултатите от партийните събрания в Аляска ще бъдат обявени по-късно.

В победната си реч Тръмп заяви, че ще обедини "тази разделена страна".

"Много ви благодаря! Наричат го "Супер вторник" с причина. Това е нещо голямо. Експертите и другите ми казват, че никога не е имало нещо толкова убедително. Беше невероятна вечер и невероятен ден, изключителен период от време в историята на нашата страна", заяви Доналд Тръмп.

В лагера на Демократите победител е Джо Байдън, който въпреки, че доминираше във всички щати не успя да вземе номинацията на партийните събрания в единствената американска територия, участваща в "Супер Вторника" – Американска Самоа, а делегатите отидоха в Джейсън Палмър.

След като изборните резултати станаха ясни, Байдън публикува изявление, в което се казва, че те американския народ с ясен избор: "Ще продължим ли напред или ще позволим на Доналд Тръмп да ни завлече назад в хаоса, разделението и тъмнината, които определяха мандата му?".

В повечето щати, участващи в "Супер вторника" имаше гласувания за кандидатите и на двете партии. Изключение правят само Аляска, където се провеждат партийни събрания на Републиканците и Айова, като в щата нямаше гласуване, а на "Супер Вторника" се обявяват резултатите от вота по пощата за демократите, проведен в средата на януари.

В Американска Самоа пък се проведоха единствено партийни събрания на демократите. Общият брой на заложените делегати в "Супер Вторник" е 854 за Републиканската партия, и 1420 за демократите.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна