Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ники Хейли официално се оттегли от предизборната надпревара в САЩ

Ники Хейли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единственият конкурент на Доналд Тръмп за кандидатпрезидентската номинацията на Републиканската партия Ники Хейли обяви, че се отказва от по-нататъшно участие в първичните избори след загубата и в така наречения "Супер вторник". 

В изявление в родния си щат Южна Каролина бившият губернатор и бивш представител на САЩ в ООН Ники Хейли съобщи решението си и каза, че не съжалява за участието си в кампанията. 

"Изпълнена съм с благодарност за подкрепата, която получихме от цялата ни велика страна. Но сега дойде моментът да прекратя кампанията си. Казах, че искам гласовете на американците да бъдат чути. Направих го и не съжалявам", каза Ники Хейли, която призна, че Тръмп вероятно ще бъде кандидатът на републиканците, пожела му успех, но не го подкрепи. 

Вчера бившият президент спечели 14 от общо 15 щата, в които се провеждаха първични избори на републиканците и направи дистанцията между него и Хейли нестопяема. 

От началото на първичните избори Ники Хейли успя да победи само в столицата Вашингтон и щата Върмонт, а Тръмп е на крачка да си осигури номинацията до края на месеца. 

В лагера на демократите Джо Байдън също нямаше конкуренция и взе победата във всички щати в Супер вторника, с изключение на малката територия Американска Самоа, така че повторението на битката за Белия дом между двамата кандидати на този етап вече е сигурно. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна