Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белия дом иска спешни доставки на военна помощ за Украйна

Снимка: уикипедия

Според Белия дом снощният руски удар по Одеса показва колко спешна нужда от военна помощ има Украйна.

При нападението загинаха петима души.

Според Вашингтон все още е твърде рано да се каже дали ударите в Одеса са били насочени срещу украинския президент Володимир Зеленски, който посети пристанищния град заедно с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Зеленски заяви, че Украйна се нуждае повече от всякога от военна помощ, включително за противовъздушна отбрана. В традиционното си видеообръщение той подчерта, че световната отбранителна индустрия има достатъчно производствен капацитет.

Руските удари по Одеса подчертават спешната нужда от военна помощ за Украйна, заяви говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

В същото време се разширява подкрепата за инициативата на Чехия за доставка на стотици хиляди артилерийски снаряди за Украйна.

Германия води преговори с Чехия и ще отдели "стотици милиони" в подкрепа на инициативата, каза правителственият говорител Щефен Хебещрайт, но не уточни точно каква е сумата.

Планът, който предвижда да бъдат доставени 800 000 артилерийски снаряда от трети страни извън ЕС, още не е завършен, но според говорителя това ще се осъществи в близко бъдеще.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна