Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златни медали за България на Зимните игри за трансплантирани

Ирен Дикова
Снимка: Личен архив

Вече трети ден се провеждат Зимните игри за трансплантирани и живи донори в Бромио, Италия. Благодарение на състезателката Ирен Дикова България вече може да се похвали с три златни медала (досега) в категориите слалом, гигантски слалом и паралелен слалом. Това е първото участие за страната ни в 45-годишната история на първенството.

Ирен Дикова се включва в "Нашият ден" директно от Бромио, за да сподели повече за емоцията от състезанието и каузата на донорството. Тя разказва, че всички участници са развълнувани, щастливи и, разбира се, малко изморени на този етап.

"Чувствам се много благодарна за това, че съм тук, че имам възможността и силата да участвам в тези състезания. Също така за възможността да се запозная с други хора, които са преминали същите перипетии в живота и трудности – всички споделяме една и съща съдба и сме много щастливи", казва Дикова и допълва, че в първенството като участници или доброволци се включват цели семейства на донори и трансплантирани – хора, превърнали каузата в своя лична мисия.

Това не са първите спортни отличия за Ирен Дикова. Още в първата година след своята трансплантацията тя участва на Европейски игри за трансплантирани с бял дроб и сърце, откъдето се завръща със златен медал на тенис на корт и бронзов на тенис на маса. Шампионката съобщава, че за Летните игри за трансплантирани имаме страхотен отбор, чиято цел е да вдъхнови повече хора със сходна съдба и да завоюва още победи.

Към момента 800-900 души чакат за трансплантация в България. На тях Ирен Дикова пожелава да бъдат трансплантирани успешно, за да заживеят пълноценно.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени