Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън призова Израел да отвори свое пристанище, за да влизат повече помощи в Газа

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Камерън каза в интервю за Би Би Си, че е "невероятно разочароващо", че Израел не предприема стъпки, за да позволи повече помощ в Газа на фона на "ужасната хуманитарна ситуация".

"Нуждаем се от 500 камиона на ден или повече, които да влизат в Газа. През последните пет дни те са средно 123", заяви лорд Камерън пред Би Би Си. Той отбеляза, че недостигът на доставки "може да бъде коригиран, ако Израел отвори повече контролно-пропускателни пунктове, ако допусне повече служители на ООН в Газа, за да помогне за обработката на помощта и да я пренесе в различните части на Газа".

Коментарите на британския дипломат номер едно идват след като САЩ заявиха, че ще построят временно пристанище за изпращане на помощ в Ивицата Газа.

ООН твърди, че една четвърт от населението на Газа е на ръба на глада и деца умират от глад. Дейвид Камерън каза, че Обединеното кралство ще се присъедини към САЩ и други съюзници в създаването на морски коридор за доставка на помощ директно в Газа, но посочи, че на едно "временно пристанище" ще са нужни месеци, докато започне да функционира и призова Израел "да обещае днес" междувременно да отвори своето функциониращо пристанище Ашдод, където помощта може да бъде изпратена от Кипър към Газа.

Той допълни днес, че израелците биха могли да направят и други неща, като пълното възобновяване на водата и електричеството към северната и южната част на Газа.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна