Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов очаква да се прояви разум на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ - СДС

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов изрази очакване на започващите тази вечер преговори с ГЕРБ-СДС да се прояви разум и отговорност. Той направи този коментар преди откриването на Третата национална конференция на ръководената от него партия "Да, България".

"Фундаменталният въпрос е ще получим ли тази вечер потвърждение за извършване на реформи, за да има смисъл да продължим", каза в изказването си пред делегатите председателят на партията Христо Иванов, а преди началото на конференцията от думите му стана ясно, че ПП-ДБ не са готови на значими отстъпки.

"Здрав разум означава да разбираме, че наистина България може да се стабилизира само ако продължим реформите, а за да можем да ги продължим, трябва ясно да се ангажираме с тях така, както ние предлагаме", каза той

Според Иванов, искането на ГЕРБ за смяна на финансовия министър Асен Василев е грешка, тъй като именно на усилията на Василев дължим очакването си за приемане в Еврозоната и постигане на високи макроикономически показатели.

 "Името на финансовия министър в момента е "Мистър Еврозона"", посочи съпредседателят на ПП-ДБ.

Иванов все пак допусна, че ще има сменени министри. Това обаче ще стане въз основа на оценките, които те са получили от ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел, на която той благодари в изказването си, че не се е включила в канонадата от обвинения. От ПП-ДБ настояват също за ясно политическо мнозинство и отказ от съставяне на плаващи, резервни мнозинства. Приемането на кандидатури за регулаторните органи от други партии обаче не се изключва.

"Ако дойде фигура и от ДПС, която е с много добри качества, разбира се, че тя трябва да бъде наравно с всички други оценена, както ако има такава фигура от Българска социалистическа партия и "Има такъв народ", само, че въпросът е никой да няма предварително запазен дял. Това е спорният въпрос. Важни са кандидатурите. Трябва да оценим качеството на кандидатурите. Ако дойде кандидатура, която има своите качества от която и да е партия, можем да я обсъдим, може би си заслужава да обсъдим и настоящата геополитическа ситуация. Само партията на госпожа Митрофанова да бъде изключена", заключи Иванов.

В 40-минутното си изказване пред делегатите Христо Иванов заговори и за научени уроци: 

"Успяхме да научим и другия урок - че трябва да се отстояват позиците, че трябва да се заема пространството, че трябва да се нагърбваш да водиш, да прави компромиси да поемаш рискове, да бъркаш, да разбираш грешката си - и така накрая да си готов да дочакаш онази вода - бистрата,историческа вода, в която се случват неща".

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна