Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков за управление без ГЕРБ: Вече нямам мечтата, че ще се случи като в шаха - с три хода мат

Снимка: БТА

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за управление след ротацията ще започнат днес в 18 часа в Народното събрание. Часове преди началото на разговорите от ПП-ДБ определиха възможността за управление без партията на Бойко Борисов като "невъзможна мечта" на този етап. Това стана ясно от изявленията на лидерите на обединението при откриването на Третата национална конференция на една от партиите в коалицията „Да, България". 

Нереалистичната засега мечта би била възможна в бъдеще. Задачата на този етап обаче е да бъдат отстояни демократизирането на службите и регулаторните органи. Това заяви Кирил Петков в приветствието си към делегатите на форума на "Да, България": 

"И вече нямам мечтата, че ще се случи като в шаха - с три хода шах и мат, но ако заедно постепенно правим пукнатини в тази система и по пътя - не говорим само на нашата общност, говорим на всичките общности в България, България ще тръгне в посоката, в която ние вярваме и мога да кажа, че вече се случват някои хубави неща, така, че не е само в бъдещето".

За договаряне на амбициозен пакет реформи призова и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. 

От ПП-ДБ искат ясни гаранции за отказ от плаващи мнозинства: 

"Когато ние заедно сме поели отговорността за това да има правителство, плащайки тежка цена ежедневно, е честно да се разберем, че няма да играем настрана с резервни мнозинства, защото това е пътят към отказа от реформи, това е пътят към провала. Ако можем да получим такъв отговор, има смисъл, има Кабинет. Ако не можем да се съгласим, ще трябва да се върнем да търсим ново легитимиране на изборите. Това е лош вариант".

Иванов отхвърли възможността за смяна на финансовия министър Асен Василев. И за квота на ДПС в назначенията на регулаторите.

Атанас Атанасов предложи създаване на общи органи за вземане на решения, защото България имала нужда от обединени евроатлантически сили. В името на същата цел "Да, България" ще се присъедини към европейското политическо семейство на ЕНП.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени