Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Преговорите между екипите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство след ротацията продължават и днес. Те започнаха вчера в Народното събрание. Преди и след срещата участниците в нея отказаха коментар. Преди разговора между двете формации отново бяха разменени взаимни обвинения.

Преди срещата на двете формации в НС една от партиите в ПП-ДБ – "Да, България" се събра на национална конференция. 

На форума лидерите на коалицията се обявиха за продължаване на работата на кабинет с ротационен премиер, но поставиха условие за приемане на "амбициозен пакет от реформи" и "формиране на ясно, обвързано мнозинство с отказ от образуване на плаващи мнозинства:

"Защото това пътят към отказ от реформи, към провал. Ако можем да получим такъв отговор, има смисъл да има кабинет", каза Христо Иванов.

Той определи като лош вариант отиването на избори. 

Изявление на Кирил Петков в подкрепа на Асен Василев пък доведе до гневна реакция на ГЕРБ, след като Петков разказа за среща с техни кметове:

"Тихичко, някои от тях - хайде, да не ги обвиняваме всичките, казаха: "По никакъв начин не искаме да се връщаме към старата система".

В позиция на кметовете на ГЕРБ, разпространена от пресцентъра на партията, се казва, че "посредственият опит да се внесе разделение в най-голямата политическа сила и преди началото на преговорите за управление на страната е нелепо, недостойно и неетично".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна