Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговори за кабинет след седмица на нападки и обвинения

Мария Габриел и Николай Денков в Министерския съвет.
Снимка: МС

Късно снощи ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" седнаха на масата за преговори след интензивна седмица на нападки и обвинения помежду си. Ден преди обявената ротация премиерът Николай Денков хвърли оставката си и определи хода си като удържана дума, но това подразни партньорите от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов и бъдещият премиер Мария Габриел бяха в Букурещ на конгрес на ЕНП, където най-голямата партия от европейското семейство номинира Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия. Вчера към ЕНП тръгнаха и от "Да, България".

В румънската столица Фон дер Лайен предупреди за опасността от нарастващите крайни движения, които целят да подкопаят устоите на Европейския съюз и поименно назова проруската партия "Възраждане", което възмути председателя ѝ Костадин Костадинов. А разделението в българското общество пролича и при отбелязването на националния празник. На Шипка се чуха освирквания и овации, а мнозина бяха избрали да вземат със себе си и руски трикольор за отбелязването на годишнината от Санстефанския договор.

Именно на този ден дойде и печалната вест, че бесарабски българи са загинали в Одеса в резултат руски ракетен обстрел ден по-рано. Погребението на 4-месечния Тимофей и майка му Анна бе в малка църква в украинския черноморски град, която не може да побере опечалените.

Подробности за тези и други събития от изтичащата седмица чуйте в обобщението на Марта Младенова в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна