Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът обяви, че още не е ясно кога ще връчи първия мандат

Президентът Румен Радев в село Горско Сливово
Снимка: Пламен Христов

Президентът Румен Радев не се ангажира с коментар за преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като уточтни, че едва след консултациите с политическите партии, които започват от утре, ще стане ясно кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Президентът казва, че безкрайните спорове между управляващите партии са намалили интереса към преговорите, които те водят в момента за съставяне на ново правителство.

"Мисля, че всички се интересуваме и трябва да се интересуваме, макар че много хора вече спряха да се интересуват, защото безкрайни спорове, безкрайни препирни, виждате, че самите партии мълчат в момента за преговорите и мисля, че така е редно. Надявам се с консултациите от понеделник да имаме повече яснота, но все пак да не забравяме, те имаха 9 месеца, 9 месеца, в които беше ясно кога ще бъде датата, на която ще се подаде оставката, 9 месеца, в които разпределяха и власт, и ресурси, и спояваха вътре сглобката, така че всякакви според мене прояви на демонстрация на мускули и на внезапни изблици на опозиционност не се посрещат с одобрение от хората".

Радев уточни, че все още не е ясно кога ще връчи първия мандат.

"Правя консултациите и по този важен въпрос също така кога да бъде връчен първия мандат, но нека да говоря първо с партиите".

Що се отнася до евентуално служебно правителство, Радев посочи:

"Най-големият проблем е в липсата на отговорност. Вие можете ли да ми кажете при това решение с поправките в Конституцията кой ще носи отговорност за това служебно правителство. Когато аз имам един ограничен избор от няколко човека, които трябва от тях да избера за министър-председател, той трябва по не знам по какви начини да избере министри. Аз трябва с моя подпис юридически да поема някаква отговорност за тях, без да съм ги избирал".

Президентът участва в церемония, на която улица в село Горско Сливово, община Летница, беше наречена на изтъкнатия израелски писател, историк и общественик проф. Михаел Бар-Зоар. 

Поводът е денят на спасяването на българските евреи и отдаването на почит пред паметта на жертвите на Холокоста.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна