Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българският родител влага много ресурси в образованието на децата си"

Какви са аргументите на родителите, настояващи за 15 дни отсъствия по семейни причини?

Ирина Манушева: Надявам се на елементарна стъпка, която показва повече доверие към родителите

| Интервю
Снимка: Окръжен съд-Варна

Надявам се на елементарна стъпка, която показва повече доверие към родителите и е заявка, че наистина можем да бъдем партньори. Това заяви пред БНР Ирина Манушева, философ, преводач и майка на три деца, по повод проектонаредбата, според която децата биха могли да отсъстват до 15 учебни дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител.

"Тази идея е едно доста елегантно и ефективно предложение от страна на МОН".

Тя напомни, че подобно искане е отправено от родителски организации, омбудсманът и Българската педиатрична асоциация.

"Започна обществено обсъждане и в Платформата за мнения на граждани и организации бяха публикувани повече становища, отколкото за всеки друг проектНе става въпрос само за родители. Има и на учители. Нямаше нито едно отрицателно мнение".

Становища могат да се подават и директно към министерството, обясни Ирина Манушева.

Изявлението на министъра от 5 март, че могат да се обсъдят някои ограничения, ме смути, обясни тя в предаването "Преди всички".

"Той посочи например ползване до 5 дни наведнъж и включване на учениците в онлайн обучение.

Подадох заявление за достъп до обществена информация до всички становища. Надявам се да разбера дали е имало някакви аргументи за това".

Не чух нито един смислен аргумент в публичното пространство срещу даването на малко по-голяма свобода и отговорност на родителите, отбеляза Ирина Манушева.

" Ние изложихме редица аргументи, като този ,че извън България не се изискват бележки за краткотрайни отсъствия. Представихме множество научни изследвания, включително на български учени, които се занимават с превенция на отпадането от училище и подобряване на посещаемостта. На преден план се поставя добрата комуникация между училището и семейството". 

Комуникацията между родителите и училището вече тече изцяло електронно и едно дете трудно би злоупотребило, като си напише само бележка без родителите да разберат, обясни тя.

"Не знам друга държава, в която родителите толкова много да компенсират недостатъците на образователната система, колкото в България. Българският родител влага много ресурси в образованието на децата си", напомни Манушева. 

Това желание за контрол и ограничаване на родителите за мен остава неразбираемо, заяви тя. 

"Родителите са записани като равноправен участник в образователния процес дори в закона".

Решението трябва да бъде взето скоро и майката на три деца, както още хиляди родители в България се надяват на положителна развръзка.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна