Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6-о основно училище в София навърши 125 години

Най-младият диретор Адриан Николов пред Радио София

Снимка: Личен архив

Едно от най-старите софийски училища, 6-о основно училище "Граф Н.П. Игнатиев" - град София, навърши 125 години от своето създаване. Това бе поводът да гостува в предаването "Радиокафе" директорът Адриан Николов, който е един от най-младите ръководители заемащи тази позиция.  

"6-о училище стана моя съдба", твърди той.

Училището е създадено през 1899 година, през 1901 година се нарича III държавно трикласно софийско мъжко училище. През 1903 г. училището е преместено в зданието на братя Вазови, намиращо се на улица "Алабинска" № 43. На заседанието си от 14 януари 1904 г., по предложение на директора Г. Кертев, съветът решава училището да се именува на престолонаследника княз Борис Търновски, по случай 10-годишнинатата му, а за патронен празник е избрана датата 2 май. В началото на века в училището преподават утвърдени учители: Хр. Матев, П. Манов, И. Кузумов, Ст. Дринов, И. Гудев. Закипява музикална дейност, когато учител по музика става известният музиколог К. Рамаданов. Той основава хор и оркестър. В началото на 1912 г. в София започва строеж на осем училищни сгради и на мъжкото училище е предоставено място на ъгъла на улиците "Самоковска" и "Шести септември", в близост до Черната джамия.

Основният камък е положен през пролетта на 1912 г. и в основите на колоната, намираща се отляво на входа, е вграден паметен пергамент с датата на първата копка и имената с подписите на цар Фердинанд, Ив. Ев. Гешов-министър председател, Ст. Бобчев-министър на просветата, Баталов-кмет на града, и Ц. Сталийски-директор на училището. Сградата е завършена през 1915 г. и в нея се настанява преименуваното трикласно училище - III Софийска мъжка прогимназия.

"Училището е било средище на много културни дейци, дори до ден-днешен има значими личности за България, които са излезли от нашето училище и прославят името й извън рамките на страната. Важното за нас е, че продължаваме тази насока и приемственост", посочи директорът Адриан Николов.

Учебното заведение остава със статут "основно", защото ограничената материална база не позволява то да се разрасне.


То е "Малък оазис в центъра на София".

Самата архитектура на сградата, както и историческите експонати, които се пазят, го превръщат и в паметник на културата.

"Успешно кореспондираме освен с Министерство на образованието и с Министерство на културата", посочи още директорът. Към днешна дата в 6-о основно училище се обучават 609 ученици. С гордост носи името на своя патрон "Граф Игнатиев", каза Николов.

"Стараем се да ги възпитаваме да бъдат добри хора, да имат самосъзнанието, че те са българи и да бъдат горди със своята принадлежност. Радостни сме, че нашите деца са едни интелигентни, будни и търсещи млади хора, които се развиват в много и различни насоки - изкуствата, културата, спорта, който също е много широко застъпен, имаме и отличници от различни олимпиади. За нас е много важно да представим добрия пример и да изтъкваме доброто", подчерта той.

От друга страна, съвременният мениджър трябва да бъде широкоспектърен, да разбира освен от педагогика и психология и от много други неща. Да е визионер, да има ясна стратегия, да не е хаотичен, поясни Адриан Николов.

Любопитен факт за най младия директор на едно от най-старите софийски училища, каквото е 6-о основно е, че преди да заеме тази позиция, той завършва своето музикално образование със специалност "Пиано" в Пловдив.

"Музиката е мое призвание още от най-ранна детска възраст", споделя той. По думите му това му е дало творческа визия и насоки в това, което прави и да не се ограничава в строго определи стереотипи. Хоровите традиции в училището продължават и днес. 

"Работим по много проекти, чрез които разгръщаме таланта и творчеството на децата, предоставяме добра материална база и добра подготовка", увери той.

Чуйте още интересни аспекти в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна