Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда за излизане от рецесията на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство има надежди за излизане от рецесията, след като последните статистически данни показват, че икономиката на страната е отбелязала ръст през януари, стимулирана от по-силните продажби в магазините и онлайн и от по-голямата строителна дейност.

Икономиката е нараснала с 0,2%, показват официалните данни на националната статистика след спад на производството през предходния месец.

От статистическата служба заявиха, че секторът на услугите е довел до възстановяването, след като търговците на дребно имаха трудности с привличането на купувачи през декември. Това е ранна оценка, но показателна за това как се справя Обединеното кралство, което влезе в рецесия в края на 2023 година.

Новите данни днес са в съответствие с очакванията на икономистите. Лиз Маккиоун, директор на икономическия отдел на националната статистика коментира за Би Би Си, че освен силния растеж в търговията на дребно през януари, особено добре се е представил строителния сектор, който е имал трудни моменти през по-голямата част миналата година. Тя обаче допълни, че спад е отбелязан в телевизионната и филмовата продукция, правните услуги и фармацевтичната индустрия.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени