Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки ранени след бомбардировка над хуманитарен склад в град Рафах

Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах, 12 февруари 2024 г.
Снимка: БТА

ООН съобщи, че е използван нов сухопътен маршрут за доставка на храни до северната част на Газа за първи път от три седмици. В същото време Агенцията за палестинските бежанци съобщи, че един от нейните хуманитарни складове в град Рафах е бил бомбардиран. 

Шест камиона от Световната програма по прехраната са преминали в анклава. Според израелските военни така се избягва попадането на помощта в ръцете на "Хамас".

В Газа, където според международните хуманитарни организации ситуацията за над 2 милиона души е "отчайваща", днес се очаква и корабът на испанска благотворителна организация с повече от 200 тона храни, който потегли вчера от Ларнака. Кипър обяви днес, че се подготвя и втори кораб с помощи. 

Германия обяви, че ще се включи в инициативата, предприета от Йордания, за помощи по въздуха. Няколко страни, сред които Франция и САЩ, вече направиха такива доставки. 

В същото време агенцията на ООН за палестинските бежанци съобщи, че един от нейните хуманитарни складове в град Рафах в южната част на анклава е бил бомбардиран и има десетки пострадали.

Здравното министерство на управляваната от "Хамас" територия съобщи, че 27 души, повечето от които деца, са починали от недохранване и дехидратация. Броят на жертвите на конфликта достигна 31 272, а на пострадалите надхвърли 73 000 според данните, оповестени днес от министерството.

Член на "Хамас" и сириец са били убити при израелска атака с дрон край южния ливански град Тир, съобщи палестинското ислямистко движение. По-късно израелската армия потвърди, че е убила член на "Хамас" в Южен Ливан. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна