Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Израел в спор за помощите за Газа

Доставка на хуманитарна помощ по въздуха в Газа.
Снимка: АФП

Израелските военни заявиха, че се опитват да "наводнят" Газа с помощи на фона на нарастващия международен натиск за справяне с хуманитарната криза в територията.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че САЩ работят за пускането в действие на морския коридор за доставяне на помощи към ивицата. ООН изтъкна, че "продължаващите боеве и израелските бомбардировки, както и несигурността, честите затваряния на граници и ограниченията на достъпа" възпрепятстват безопасните и ефикасни операции за оказване на помощ. 

Израел ще улесни по-нататъшни хуманитарни конвои, след като се отвори нов сухопътен маршрут за доставка на храна до северната част на Газа, заяви контраадмирал Даниел Хагари. 

Израелските сили за отбрана съобщиха снощи, че шест камиона, превозващи храна, са влезли в северната част на ивицата Газа, където продоволствената криза е особено тежка.

Даниел Хагари посочи, че ще последват още конвои, както и доставки от други входни точки, включително по въздух и море, и добави, че трябва да се направи повече, за да се гарантира, че помощта може да бъде разпределена справедливо и ефективно.

По думите му доставките няма да следват рутина, тъй като Израел е загрижен, че помощта ще попадне в ръцете на "Хамас".

Днес сутринта се очаква испански кораб, теглещ шлеп, натоварен с 200 тона хранителни запаси, да пристигне в Газа.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон работи за координиране на многонационалните усилия за създаване на морски коридор за доставяне на помощи в Газа и добави, че това е част от стратегията на САЩ за "наводняване на зоната" с хуманитарна помощ.

Снощи Блинкън проведе видеоконференция с официални представители от Кипър, Великобритания, ОАЕ, Катар, Европейския съюз и ООН, за да обсъдят пускането в действие на новия маршрут.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна