Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Мнозинството граждани на страните от НАТО иска подкрепата за Украйна да продължи

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

2/3 от гражданите на страните от НАТО искат подкрепата за Украйна да продължи - това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг при представянето на доклада за Пакта за миналата година.  Същевременно над 80 на сто от хората са на мнение, че съюзът от двете страни на Атлантика трябва да продължи да работи за общата им сигурност.

Столтенберг отбеляза, че финансирането на отбраната е нараснало с рекордните 11 на сто през миналата година в страните-членки от Европа и Канада, а през 2024-та европейските съюзници ще инвестират общо 470 млрд. щатски долара.

Президентските избори в Русия в неделя няма да бъдат нито свободни, нито честни, отбеляза Столтенберг и  подчерта, че никой не очаква Путин да сдаде властта точно в този момент. Той заяви за пореден път, че бе било голяма грешка, ако се допусне той да победи. Столтенберг отново изтъкна, че оръжейната помощ за Украйна трябва да продължи, тъй като страната е показала резултати:

"Една от големите победи, които Украйна постигна, е, че успя да отблъсне руския Черноморски флот, да унищожи много от неговите кораби и след това да отвори коридор от Одеса до Босфора в тясно сътрудничество с Черноморските страни Румъния, България и Турция. Това показва силата, умението и компетентността на украинските въоръжени сили, но и колко са важни доставките на модерни оръжия от съюзниците от НАТО".

Във връзка с думите на руския държавен глада, че на границата с Финландия ще бъдат разположени руски войски и системи за поразяване, Столтенберг отбеляза, че в момента страната е в по-голяма безопасност, отколкото преди присъединяването ѝ към НАТО.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна