Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалната академия представя ново издание с песни на Тодор Попов

Пианистката Александра Дичева издирва неиздавани миниатюри

| Интервю
"Диалогът със самотата в камерните песни на Тодор Попов" е наречен концертът, който ще се състои на 17 март от 18:00 ч. в концертната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София с участието на певците Гергана Георгиева - сопран, Анна Янкова - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор, Георги Бейков - бас и пианистката Александра Дичева.

Събитието е във връзка с издаването на сборник с вокални миниатюри на един от големите майстори в жанра у нас, живял и творил между 1921 и 2000 г. В първия том са събрани 3 вокални цикъла - общо 15 песни, от които само една е била официално издавана досега. 

В основата на проекта, подкрепен от НМА "Проф. Панчо Владигеров", е дисертацията на Александра Дичева - редовен докторант към Вокалния факултет, специалност "Камерно пеене - пиано". Тя се задълбочава в издирването на малкопознати партитури, които се съхраняват в архивите на различни институции или в частни колекции. Откритите песни са истинска ценност, защото нотите ще бъдат дигитализирани и издадени, а така ще достигат много по-лесно до изпълнителите и до публиката.

В концерта ще бъдат представени част от песните в сборника, както и открити впоследствие други песни. Ще бъдат осъществени и записи, които в по-голямата си част ще са премиерни. Ще прозвучи за първи път и нов аранжимент за четирима солисти и пиано на хорово произведение на Тодор Попов, който е много по-познат на широката аудитория с хоровата си музика. Аранжиментът е направен специално за концерта от Петър Димов.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Александра Дичева и нейният научен ръководител проф. Боряна Ламбрева разказаха за интереса към творчеството на Тодор Попов и за откритията, които попадат в новия сборник. Чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна