Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП зове Русия да върне държавното съкровище на Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент прие днес с вдигане на ръка резолюция, с която призовава Русия да върне изцяло държавното съкровище на Румъния, което е присвоила незаконно по време на Първата световна война, съобщават румънски медии.

В резолюцията членовете на ЕП посочват, че въпреки няколкото опита за дипломатически преговори след Първата световна война, държавното съкровище на Румъния, изпратено на Москва за съхранение между 1916 и 1917 г., никога не е било напълно върнато от Русия. Това е безпрецедентен международен случай на незаконно присвояване на златни резерви и предмети на културното наследство и за румънското общество представлява постоянна грижа, посочват евродепутатите според прессъобщение на ЕП, цитирано от Аджерпрес и БТА.

Европейският парламент приветства значителните усилия на ЕС за защита на националното, културното и историческото наследство чрез прилагане на законодателство и механизми за сътрудничество, уреждащи връщането на културни ценности и ценности на наследството, които са незаконно изнесени от териториите на страните от ЕС, както и усилията за борба с трафика на културни ценности.

Членовете на ЕП призовават Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност да включат темата за връщането на румънското държавно съкровище в двустранния дипломатически дневен ред, регулиращ отношенията между ЕС и Русия, веднага щом регионалният контекст позволи възобновяването на политическия диалог между страните.

По време на Първата световна война, между 1916 г. и 1917 г., Румъния изпраща националната хазна в Царска Русия, за да бъде защитена в случай на окупация на националната територия. Съкровището включва общо 91,5 тона чисто злато, което е част от резерва на Националната банка на Румъния, кралски колекции от бижута и редки монети, както и безценни предмети с културно и историческо значение, като държавни архиви, документи, ценни исторически ръкописи, картини, редки книги и колекции на много обществени и частни институции. След идването на комунистическия режим на власт Русия конфискува съкровищата и отказва да ги върне, като голяма част от тях не са върнати и до днес.

Телевизия Диджи 24 определя днешното гласуване в ЕП като „историческо“ за Румъния.

Преди гласуването се проведе емоционална дискусия по темата с активното участие на румънските евродепутати. За първи път въпросът за румънското държавно съкровище, заграбено незаконно от Русия, бе поставен в Европейския парламент, посочва Диджи 24.

"(…) Съкровището е било предадено на Царската империя за защита, но никога не е било върнато изцяло на Румъния нито от СССР, нито от Руската федерация", заяви на дискусията еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра, която уточни, че говори от името на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

"Европейският съюз е готов да съдейства на румънските власти за пълното възстановяване на съкровището, ако те поискат това", подчерта Ферейра и допълни, че "неоправданата война на Русия срещу Украйна е довела до спиране на механизмите за сътрудничество" с Москва.

Румънският евродепутат Еуджен Томак, който инициира резолюцията, написа в профила си във Фейсбук, че този вот е „голям успех“ за Румъния.

"Резолюцията, която инициирахме, е първият официален европейски документ, който изрично призовава Русия да върне незаконно заграбеното съкровище. Това е въпрос на национално достойнство. Румъния не може и не трябва да приеме нищо по-малко от връщането на 91,5 тона злато и цялото културно съкровище“, написа във Фейсбук Еуджен Томак и благодари на колегите си от ЕП.

"Ние не сме сами в това начинание. Имаме силно европейско признание и подкрепа. След днешното историческо гласуване Европейската комисия ще подкрепи Румъния и заедно ще върнем румънското съкровище у дома. Важното е да не се отказваме!", се посочва в публикацията на евродепутата в социалната мрежа.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна