Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори кораб с хуманитарна помощ за Газа ще отплава от Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Морският хуманитарен коридор от Кипър за Газа навлиза в пълна експлоатация, след като първият кораб с хуманитарна помощ, тръгнал от острова във вторник сутринта, се очаква да достигне крайната си цел в палестинския анклав днес до обед, съобщиха от външното министерство на Кипър. 

Втори кораб с храни се подготвя да отплава от пристанището на Ларнака днес. 
Пилотната първа мисия, доставяща близо 200 тона храни и други необходими продукти, преминава безпроблемно, но плаването продължава по-дълго от очакваните два дни, тъй като корабът се движи с по-ниска скорост заради специалната платформа, обясни говорителят на Външно министерство Теодорос Гоцис.
В същото време на пристанището в Ларнака се извършва контрол и товарене на втори кораб, който, според информации, ще отпътува за Газа днес. Той ще транспортира около 500 тона храни.
Страните-участнички в коридора са в „интензивни консултации“ за осигуряване на непрекъснатото предоставяне на хуманитарна помощ по него, подчерта външният министър на Кипър Константинос Комбос след телеконференцията в сряда с колегите му министри.
Подкрепяйки общата им декларация, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в четвъртък, че „морският коридор трябва да бъде част от продължителни усилия за увеличаване на потока от помощ за Газа по всички маршрути“.
С приета в четвъртък резолюция Европейският парламент приветства откриването на хуманитарния мост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени