Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашият квартал "Цар Иван Асен II" от Олег Ковачев с премиера

| обновено на 15.03.24 в 10:54

На 21-ви март, от 19:00 часа, в кино "Влайкова" в София ще се състои премиерата на дългоочаквания документален филм "Цар Иван Асен II". Филмът, който ще бъде представен и на 4 април, е инициатива с благотворителна цел. Средствата, събрани от прожекциите, ще бъдат предоставени за подкрепа на Читалище "Антон Страшимиров" и Кино "Влайкова".

Авторът и режисьор на филма, Олег Ковачев, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" подробности за проекта и процеса на неговата реализация. Той живее в квартала от 1959 година и отдавна мечтае да създаде филм, който да отрази богатата история и уют на този кът от София. В интервюто той споделя своята  история за процеса на създаване на филма и премеждията, които са го съпътствали през годините.

"Живея в този квартал от много години и винаги съм искал да направя филм за него", разказва Ковачев. "Той е най-хубавият в София, в това няма никакво съмнение." Ковачев разказва за промените, които са се случвали в квартала през годините - от времето, когато уличките му били оживени от трамваи, до сегашните дни, когато са заети от автомобили.

Проектът за филма възниква преди пет години, когато Олег и група приятели събират средства и започват работа по него. "Филмът вече е готов и съм много доволен от това", споделя режисьорът. "Той предизвика изключителен интерес не само в нашата махала, но и в хора, които живеят извън нея."

Олег Ковачев обяснява, че въпреки че се опитва да включи възможно най-много истории и емоции във филма, не е възможно да се покрият всички аспекти на живота в квартала. "Не успях да събера всичко в този филм", признава той. "Кварталът има няколко десетки улици, всяка със своята история." Въпреки това, филмът се стреми да представи уюта на квартала и да сподели емоциите и историите на тези, които го обитават.

"Уютната улица се състои дори от хубавите павета, които много друсат, когато минаваш с колата, със зелените дръвчета по нея, с многото магазинчета," разказва Ковачев. Той споделя истории за известни личности, които са свързани с квартала, както и за емоционалната общност, която той представлява.

"Младите, които идват да живеят тук, постепенно се претопяват в тази емоция, която той носи. Това е единственото място, в което можеш да излезеш без пари и да си купиш всичко, което искаш, защото сме приятели“, споделя, цитирайки своя близка.

Въпреки че не всички истории и аспекти на квартала могат да бъдат описани във филма, "Цар Иван Асен II" се надява да предаде част от магията и уникалността на този специален кът от София.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна