Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многохиляден протест в Словакия срещу плановете за реформи в обществените медии

Протест в Братислава срещу плановете на правителството за реформи в обществените медии
Снимка: БТА

Многохиляден митинг се проведе в столицата на Словакия Братислава срещу плановете на правителството за реформи в обществените медии.

На площада бяха заедно местни журналисти, представители на опозицията, на международни медийни организации и на Европейската комисия, които считат, че с промените правителството ще получи пълен контрол над държавната телевизия и държавното радио.

Планът на министерството на културата предвижда обединение на двете медии в една организация, чиито директор ще бъде избран от 7-членен съвет, чиито членове пък ще бъдат посочени от министерството на културата и от Парламента. Предвижда се мандатът на сегашното ръководство на медиите да бъде прекратен, въпреки че изтича през 2027-а. Посегателството срещу RTVS е част от мащабната атака на премиера Роберт Фицо срещу всички свободни медии, се казва в изявление, подписано от стотици словашки журналисти. А в своя изявление генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)казва, че "Това би било опасна стъпка назад за демокрацията и свободата на словото".

Миналата година Фицо се върна на власт за четвърти път, след като неговата лява партия спечели парламентарните избори с изобилстваща проруска, отбелязва АП. И допълва, че наскоро той се е конфронтирал с журналисти като обявява голяма телевизионна мрежа, два национални вестника и новинарски сайт за "свои врагове" и отказа да общува с тях. Според неговите критици, под ръководството му Словакия може да ще изостави прозападния си курс и да заприлича на Унгария и премиера ѝ Виктор Орбан.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна