Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алма Пьойсти: Киното на Каурисмаки създава едно приказно пространство

| обновено на 18.03.24 в 10:39
Снимка: facebook/groups

Специалният гост на София филм фест Алма Пьойсти споделя интересни моменти от своето участие в последния филм на режисьора Аки Каурисмаки, "Паднали листа", по време на предаването "Нашият ден".

"Действително Каурисмаки създава едно приказно пространство, което е отвъд времето", казва Пьойсти, коментирайки стила на режисьора. Тя продължава, разкривайки, че в неговите филми често се появяват елементи от различни времеви периоди, без значение дали те са от 50-те, 80-те години или от съвремието. Самата тя забелязва този елемент в работата на Каурисмаки, като споменава дори детайла с календар, разлистен на 2024 година на снимачната площадка, който възниква като артефакт от миналото.

"Собствено на снимачната площадка имаше календар, който беше разлистен на 2024 г., което тогава все още не беше така и донякъде времето ни догони“, посочва тя. 

"За мен беше голяма чест и изненада, че Каурисмаки ме покани да участвам в негов филм", споделя актрисата. Тя разкрива, че преди работата си по проекта гледа наново филмите на режисьора, за да улови техния дух и стил. Пьойсти обаче подчертава важността на създаването на нещо уникално, като се придържа към традицията на предишните филми на Каурисмаки, без да ги копира.

"Растях в семейство, в което театърът играеше важна роля", разказва тя, споменавайки баща си като театрален режисьор и баба си и дядо си като актьори. За нея театърът е "магическо пространство", което я вдъхновява, но вземането на решението да стане актриса изисква години на зрелост и смелост. "За мен това е един прекрасен занаят, в който винаги се учиш", споделя актрисата, подчертавайки, че никога не си усвоил професията напълно, но винаги се развиваш и открива нещо ново.

Изказването на Алма Пьойсти в ефира на "Нашият ден" разкрива интересни подробности за нейното участие във филма на Аки Каурисмаки и нейното лично отношение към света на киното и театъра.

Филмът може да се гледа още на 19 март в "Дома на киното", на 24 март в "Синема сити", на 28 март в Културния център G8 и на 29 в Сине Гранд. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна