Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нашето тяло" - от микроистории към макроплана на френското здравеопазване

| Интервю
Снимка: София филм фест

В мозайката от микроистории филмът хваща и макроплана на френското здравеопазване.

Това каза Савина Петкова, кинокритик и селекционер на документалния конкурс на София филм фест, която представи пред БНР документалния филм "Нашето тяло" на Клер Симон, който е част от програмата на София филм фест. Във филма, разказващ над 40 истории, френската режисьорка отваря вратата на лекарските кабинети и операционните зали в женското отделение на парижка болница. Така прави зрителите свидетели на отношенията лекар - пациент в реално време.

"Нашето тяло" насочва вниманието си не върху болничното заведение, а върху срещите с пациентите и разнообразието от емоции, които тези взаимоотношения предизвикват. Представен премиерно на "Берлинале" през 2023 г. и заснет в гинекологичното отделение на болница "Тенон" в Париж, филмът документира и скорошни протести срещу лекар, лекуващ ендометриоза, обвинен в брутално отношение към пациентите. Въпреки интригата, Симон избира да се съсредоточи върху ежедневието на болницата и човешкото тяло, което преминава през различни етапи от живота си.

Филмът представя трудностите, през които преминават и лекарите, и пациентите, уточни Петкова и добави:

"Лекарският кабинет е едно много интимно пространство и всеки, които е бил там, знае какво е това, независимо от коя страна е бил. В един такъв документален филм винаги си задаваме въпросът доколко това е истина, доколко е репетирано.... В един момент и самата режисьорка се превръща в пациент и тогава вече нещата стават още по-лични. ... Документалната рамка дава яснота колко сложни са взаимоотношенията между лекар и пациент".

Целта е да се говори за тази тема, каза Мира Сталева, изпълнителен директор на СФФ.

"В България много малко се говори за такива проблематични теми. Искаме да я сложим на масата. ... Всички знаем, че е наболяла темата за здравеопазването в България и че все още не намираме система, която да работи. Когато гледаме всички тези истории във филма на Клер Симон, която е много проникновен документалист, няма как да не обърнем знака и към себе си. Това може да направи процеса много по-осъзнат, много по-внимателен и с много повече емпатия и отношение".

Първата прожекция на "Нашето тяло" е на 18 март от 20 часа във Френския културен институт в София. А преди нея ще има интердисциплинарна дискусия, в която ще се включат специалисти от областта на медицината, на психологията, журналисти.

Интервюто на Даниела Големинова със Савина Петкова и Мира Сталева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени