Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 държави ще обсъждат в Кипър хуманитарния коридор за Газа

Опашка за хуманитарна помощ в Газа, 17 март 2024 г.
Снимка: АФП

Представители на над 40 държави ще участват в среща в Кипър в четвъртък за оперативна координация на следващите стъпки в реализацията на морския хуманитарен коридор за Газа. Това обяви днес в Брюксел кипърският външен министър Константинос Комбос, който информира колегите си от Съвета по външни работи за напредъка на инициативата. Вторият кораб, който ще достави около 500 тона храни и помощи, е готов да отплава от Ларнака за палестинския анклав.

На срещата в Кипър страните, участващи и подкрепящи инициативата за морския хуманитарен коридор, ще обсъдят логистичното му надграждане с цел увеличаване на оперативния му капацитет, съобщи външният министър Константинос Комбос.

Това включва разширяване на възможностите в точката на отпътуване, на транспортиране и на дистрибуторската мрежа, посочи министърът.

Ще бъде обсъдено и създаването на фонд за финансиране на проекта, който се предвижда да бъде дългосрочен.

През миналата седмица първата пратка от 200 тона по морския коридор пристигна и бе безопасно разпределена в Газа.

Външният министър отбеляза, че при тази пилотна мисия са установени дребни технически проблеми, свързани с платформите, шлеповете, изградения малък кей, които са отчетени при подготовката на плаването на втория кораб за Газа.

Целта е да се продължи с непрекъснат поток от помощи за палестинското население  – храни, консумативи, лекарства, заяви министър Комбос, като подчерта, че Израел вдигна военноморската блокада на Газа изключително за морския хуманитарен мост.

Създаването на временния док от САЩ, който ще ускори разтоварването на контейнерите, напредва и може да бъде готов по-рано, отколкото първоначално се очакваше, каза Комбос.

Той специално подчерта подкрепата на САЩ, ЕС и Обединените арабски емирства за реализацията на кипърската инициатива за морския спасителен път, както и на "нарастващата международна хуманитарна коалиция". 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени