Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаете ли, че пингвините имат до 10 000 микродремки на ден?

Снимка: bai-bg.weebly.com

Гост в рубриката “Време за наука“ на "Нашият ден" е Никола Кереков, който споделя интересни наблюдения за спането на животните, които показват разнообразие в съня на различните животни. 

Той обясни, че докато спят, мозъкът и мускулите на човека или животното се отпочиват, а организмът се изчиства. Този еволюционен механизъм е развит, за да балансира нуждата от почивка със съхраняването на бдителност.

В допълнение, Кереков разкри, че микродремките са широко разпространени сред животните и хората. Те предоставят кратка почивка, но не са заместител на дълбокия сън, който е от съществено значение за човешкото здраве. Но докато микродремките са обичайна практика за някои, за пингвините са нещо повече.

Научните изследвания показват, че пингвините са майстори на спането, което може да бъде организирано в кратки периоди от време, наречени микродремки.

По негови думи френски учени отбелязват, че пингвините могат да спят до 10 000 пъти на ден, като в края на деня натрупват над 11 часа сън. Тези изследвания са проведени върху колонии пингвини на остров Сейнт Джордж, където учените забелязват, че родителите се сменят в грижата за малките си.

Въпреки че са на пост, пингвините, които пазят децата, имат микродремки с бавни мозъчни вълни, което може да им помогне да останат бдителни, докато се грижат за потомството си.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени