Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агатополският епископ призова отец Иван Янков да прекрати гладната стачка

Снимка: БГНЕС-архив

Агатополският епископ Йеротей се обърна към отец Иван Янков да преустанови гладната стачка и да прояви послушание към свещеноначалието.

В обръщението си епископ Йеротей моли отец Иван да не дава повод да се мисли, че един християнин може сам да посегне на живота си и че такъв отчаян акт, какъвто е гладната стачка, е равносилен на самоубийство.

До решението на отец Иван Янков се стигна, след като в началото на миналата седмица Светият Синод реши да касира изборите за нов Сливенски митрополит. 

"Очаквам да извървим пътя на братската прегръдка и на "простено - прости". Ако обаче, както подозирам, те няма да извървят този път, след няколко дни ще си приготвя леген и ще изчакам да дойдат да ми умият краката, както Исус Христос уми на Апостолите. Да покажат, че църквата не е празна от съдържание. И че това, което го говорим за смирение, за братска взаимопомощ не е етикет, а е съдържание на църквата".

В писмото към отец Йоан Агатополският епископ Йеротей посочва, че действието му, макар и подтикнато от ревност по правдата, не е облечено в благоразумие.

Епископ Йеротей подчертава, че не е добре да се разпалват антицърковни и антиклерикални настроения сред хората.  

Агатополският епископ Йеротей, който от 2014 г. е и викарий на Сливенска митрополия, беше кандидатът, получил най-много гласове на Епархийският избор за нов Сливенски митрополит, проведен в края на февруари. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени