Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Спаси София" предлагат

По-строг регламент за служебния абонамент в София, мислят и за цената

Снимка: Георги Нейков

От "Спаси София"  подготвят и през април ще внесат в Столичния общински съвет предложение за по-строг регламент при отпускане на служебен абонамент за паркиране, особено в центъра на града.

Това съобщи пред БНР-Радио София общинският съветник Андрей Зографски:

"И досега са позволени до 3 служебни абонамента на административен адрес. Това означава, че Министерството на транспорта е завзело 30 паркоместа в нарушение и на сегашната наредба. Ще вкараме по-радикално ред и по отношение на даването на абонамент, и по отношение на цената."

По думите на Зографски, по тази тема най-голям проблем създават министерствата и Народното събрание, от което заобикалят закона с т.нар. зона за сигурност.

"Искаме да стимулираме придвижване с градски транспорт, а не всеки чиновник да отива на работа с автомобил", отбеляза още общинският съветник.

Зографски припомни, че в бюджета на Общината се залагат средства за паркинги – три буферни до метростанции, а от следващата година и за 17 нови подземни или етажни.

Центърът за градска мобилност отговаря за паркирането и градския транспорт. За състоянието на улиците Столичната община има отделно средства и не бива да се прехвърля отговорността на някое от дружествата.

Чуйте разговора на Константин Лавсов.


Снимка: "Спаси София
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени