Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две села на протест срещу намерение на фирми за добив на пясък и чакъл

Село Паталеница
Снимка: Никола Колев

Жителите на пазарджишките села Паталеница и Ветрен дол започнаха подписки срещу инвестиционното намерение на три фирми да добиват пясък и чакъл в района. Местните хора са притеснени за поминъка си, свързан със зеленчукопроизводство и туризъм. Те смятат и че концесиите застрашават Светилището на Асклепий и Баткунския манастир.

Първи за проблема сигнализираха от Сдружение "Къркърия", което опазва историческото и природно богатство от родопския регион.

От сдружението вече са сигнализирали всички институции в страната, каза Росен Христов.

"То не е парадокс, то е само по себе си абсурд. От една страна имате хора, които искат да добиват чакъл и баластра на това място. От друга страна, това е културна и историческа забележителност, която сама по себе си тя е със световно значение. Нещата, които са намерени там - мраморните плочи и документите, нали каменните документи, които са намерени, те ясно описват, че хората, които са го посещавали са от цял свят, включително и римски императори. Вместо тази културна забележителност да бъде извадена на показ и вместо тези села да се превърнат в едни малки бижута, свързани с туристически, духовен, здравен, всякакъв вид туризъм", допълни той.

Местните хора са категорични, че няма да допуснат в региона им да се добива пясък и чакъл.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна