Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комерсиализация на технологиите в България. Защо образованието е толкова важно?

| обновено на 22.03.24 в 08:06
Снимка: Pixabay

Какво ново в обучението по комерсиализация на технологиите в България, един от водещите експерти в областта, Петко Русков, преподавател по технологично предприемачество, сподели своите мисли и виждания относно този важен въпрос в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден",

Русков очерта важността на промените и отварянето на България към света, което даде възможност за обогатяване на познанията ни чрез посещенията в развити държави. Той изрази изненадата си от факта, че в България има талантливи учени и изследователи, но все още сме изправени пред предизвикателства в сферата на комерсиализацията на технологии.

За Русков най-важният фактор са хората и тяхната образователна подготовка. Той изтъкна, че образованието е основата на всичко и сподели своята радост от работата си с организация като "Джуниър Ачийвмънт", където се насърчава учениците да развиват своите умения и да постигат своите цели.

Русков подчерта важността на стратегическото мислене и определението на цели за постигане на успех. Той акцентира, че без ясно определени цели и стратегии усилията ни могат да бъдат напразни, а резултатите – несъобразени с очакванията.

За Русков целите са свързани с желанието за по-добър живот и развитие на обществото чрез използване на съвременните технологии. Така че, според него, обучението по комерсиализация на технологии трябва да се фокусира върху развитието на хората и техните умения, като това е ключът към успешното прилагане на иновациите в реалния бизнес свят.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна