Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС: Финансовият министър да покрие дефицита във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Снимка: БТА

Парламентът възложи на министъра на финансите в срок до 31 март т.г. да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в размер на 1 млрд. лв. В този фонд влизат по 5% от месечните приходи на производителите на електроенергия и от таксите за пренос, като дефицитът в момента е 1 милиард лева.

След остри спорове проектът на решение беше подкрепен със 159 гласа "ЗА", като единствено представителите на ПП-ДБ гласуваха с "против" (51), а трима гласуваха "въздържали се".

"По този начин гарантираме със сигурност, че българският потребител няма да усети по джоба си това, което е извършено във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", заяви Жечо Станков от ГЕРБ след гласуването.

Пред самото гласуване, депутатите спориха повече от три часа и половина кой е виновен за дефицита във Фонда "Сигурност на електроенергийната ни система" и как да се реши проблемът. За виновник мнозинството посочи финансовият министър Асен Василев.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС:

"5 милиарда и 411 милиона лева. Това са пари, които лично Асен Василев прибра в бюджета и са похарчени незнайно за какво, от които само от Фонда са източени близо 2 милиарда и 200 милиона лева. Ако ние сега от тези 5,5 млрд. лева не върнем 1 млрд. лева във Фонда за енергийна сигурност, трябва да вдигнем тока с 3 стотинки на киловатчас", посочи още Добрев.

ДПС застанаха зад ГЕРБ:

"Не искам да ви подсещам и за другите грешки в доставките на енергийни суровини в България. От тази трибуна съм молил всеки министър на енергетиката да не слуша господин Асен Василев, защото той не разбира от енергетика", посочи Рамадан Аталай от ДПС.

ГЕРБ и ДПС получиха подкрепата на опозицията.

Павела Митова от ИТН каза:

"Асен Василев иска да елиминира по всякакъв начин възможностите на българската енергетика да се развива".

Но опозицията не спести въпроси и към ГЕРБ и ДПС.

"Оправданията, че ама той само Асен Василев е лош, не минават", посочи Цончо Ганев от "Възраждане", а Георги Свиленски от БСП отбеляза:

"Защото Асен Василев е министър благодарение на вашия глас".

Радомир Чолаков от ГЕРБ отговори:

"Хубавото в цялата тази работа е, че има Господ. Ще отидем на избори и той никога повече няма да е финансов министър".

Останали сами срещу всички, от ПП-ДБ защитиха Асен Василев.

Искрен Митев се обърна към партньорите си в управлението:

"Асен Василев се справи по-добре, от който и да е ваш министър. Българската икономика се справя много по-добре, откакто се справяше по ваше време".

Венко Сабрутев от ПП-ДБ пък прехвърли отговорността:

"Този дефицит по никакъв начин не може да бъде преписан на Асен Василев, защото Законът за енергетиката изключително ясно казва кой всъщност подготвя ценовите решения. Това е независимият орган КЕВР и ако ние имаме претенции към някой, то това трябва да бъде към него".

Радослав Рибарски от ПП-ДБ оспори, че либерализацията на пазара от 1-ви юли ще вдигне цените на тока:

"Ние виждаме, че в момента точно обратното се случва на пазара".

Дебатът протече в отсъствието на Асен Василев.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени