Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата полева болница в Газа, финансирана от Великобритания, ще заработи до дни

Израелска бомбардировка над Газа, 11 февруари 2024 г.
Снимка: БТА

Първата финансирана от Обединеното кралство полева болница в Газа вероятно ще заработи до дни, съобщи Би Би Си.

Полевата болница е дело на организацията UK Med, която по принцип изпраща много служители на националното здравепозване при международни извънредни ситуации. Съоръжението е базирано близо до Рафах, където са натъпкани 1,5 милиона палестинци, избягали от други части на Газа.

Главният изпълнителен директор на UK Med Дейвид Уайтуик заяви за Би Би Си, че "мащабът на бедствието е потресаващ и нуждата от такава болница изключително голяма". Полевата болница, материалите за която бяха изпратени от Манчестър, ще бъде на площ от две футболни игрища.

Поради дългото задържане на камионите на UK Med на границата обаче екипът е започнал да строи с местен дървен материал от разрушени сгради. Дейвид Уайтуик посочи също, че са били нужни много преговори, докато се получи необходимия терен и докато се пренесат нещата през границата, както и да се осигури персонал, не на последно място и поради липсата на каквито и да е възможности за комуникации без работещи телефони и интренет.

Екипът на полевата болница вече приема около 100 амбулаторни пациенти на ден с очаквания тяхната бройка скоро да се удвои.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени