Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 9000 чуждестранни медсестри напускат Острова годишно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти 9000 чуждестранни медицински сестри годишно напускат Обединеното кралство, за да работят в чужбина, на фона на и без това недостигащия персонал в националното здравеопазване.

Увеличаването на броя на медицинските сестри от страни извън ЕС, които напускат Обединеното кралство за по-добре платени работни места в чужбина, предизвика опасения, че Великобритания все повече се превръща в неподходящо място за техните кариери. Само за една година 12 400 медицински сестри са напуснали Острова.

Седем от десет от напусналите миналата година са получили техните квалификации някъде извън Обединеното кралство или ЕС, показва статистиката. Най-често става дума за Индия и Филипините. Повечето от тях са работили във Великобритания до три години. Основна част от напускащите се насочват към САЩ, Нова Зеландия или Австралия, където медсестрите са платени по-добре, понякога почти двойно. Здравни експерти изразиха своята тревога, подкрепена и данните, че националното здравеопазване има проблеми със запълването на 40 000 свободни работни места за медицински сестри и силно разчита на идващите от чужбина.

Ан Мари Рафърти от Кралския колеж в Лондон каза, че Великобритания вече не се приема като страна с висок, а среден доход, по отношение на заплащането и често е просто междинен пункт по пътя за Америка.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна