Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерно осветление за над 2,5 млн. лв. планират за 14 столични района

Снимка: Ани Петрова

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София.

Предложението е на заместник-кметовете по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов и по европейски политики, международна дейност и туризъм Никола Барбутов и предстои да бъде одобрено на заседанието на Столичния общински съвет този четвъртък, 28 март. 

По този начин общината ще може да представи проектното си предложение за финансиране по програма на Министерството на енергетиката, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Енергийната ефективност е приоритет за местната власт и заради това Столичната община извърши технико-икономически анализ на системите за осветление.

В районите „Изгрев“, „Искър“, „Младост“, „Панчарево“, „Студентски“, „Витоша“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Средец“, „Триадица“, „Връбница“, „Надежда“, „Слатина“ и „Подуяне“ установените стари и амортизирани енергоемки осветителни тела ще бъдат подменени с нови и енергоспестяващи лампи.


Снимка: архив, БГНЕС

Бюджетът на проектното предложение е в размер на близо 2,54 млн. лева – от които близо 2 млн. лева се планира да бъде безвъзмездната финансова помощ, а 539 257 лева от бюджета на Столичната община за 2025 година.

Целта на модернизацията е подобряване качеството на уличното осветление, намаляване на разходите за електрическа енергия, както и справяне с уличната престъпност.

По време на извънредното заседание на градския парламент по сигурността кметът на София Васил Терзиев посочи, че подобряването на осветлението в града е една от мерките за това софиянци да живеят в по-спокойна градска среда.
Вече е възстановено изцяло неработещото осветление в два от най-посещаваните паркове – „Южен парк“ и „Западен парк“, а в момента се работи активно това да се случи и в „Заимов“ и „Хиподрума“. 

Изготвеното предложение с улиците и булевардите, където осветлението ще бъде изцяло подменено, може да видите тук.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна