Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 100 000 древни находки в музейни колекции вече са цифровизирани в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

В Кипър почти 100 000 древни находки в музейни колекции вече са цифровизирани. Това е извършено в рамките на завършилия тригодишен проект с европейско финансиране, съобщиха от културното министерство.

Програмата „Дигитализация на музеите на Кипър“ е обхванала всички артефакти, изложени в експозициите или съхранявани в складовете на близо 20 държавни музеи.

В цифровата база влизат още над 3500 археологически проучвания и повече от 1600 антични паметници.

Чрез завършилия проект са увеличени технологичните възможности за подобряване на изследването на находките и за спасяването на огромно количество крехък археологически и информационен материал, посочиха от Отдела по античността.

Новите технологии са важен инструмент за документиране и защита на културните ценности, за изучаване и популяризиране на историческото наследство, подчерта заместник-министърът на културата д-р Василики Касианиду.

По този начин се засилва и ролята на музеите, които стават достъпни за много по-голям брой хора в страната и в чужбина, каза тя.

Заместник-министърът отбеляза и че дигитализацията ще помогне в борбата срещу незаконната търговия с откраднати културни ценности.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна