Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Иван от Сливен приключи гладната си стачка, но влезе в нов конфликт с митрополит Йоан

Снимка: Стоян Радев

Приключи седемдневната гладна стачка на сливенския свещеник Иван Янков срещу решението на Светия синод за касирането на епархийските избори за сливенски митрополит. Днес той поиска да бъде причестен от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, но отказа да влезе в олтара, където според канона свещениците получават причастие. Стигна се до скандал, при който владиката обяви, че няма да позволи своеволия в Светата църква.

До размяна на реплики на висок тон се стигна, след като отец Иван поиска да бъде причестен като обикновен мирянин, но получи отказ.  

"Няма да си правите своеволия в Светата църква. Аз не ви разрешавам свето причастение по този начин". 


Пред медиите отец Иван сподели, че нарочно е провокирал владиката  и потвърди, че продължава с протеста си:

"Гладната стачка приключи, протестът - не".

Варненския митрополит нарече поведението на отец Иван – „свръхнапрегнато, гневно, непослушно поведение на един човек, който е сложил собственото си аз отпред“. Владиката каза, че е разпоредил да извикат отец Иван зад олтара да се причести.

"Обаче той реши. Той реши, че ще застане като мирянин да се пречести. Е, да де, ама това за мен е съблазън и ние такъв ред нямаме".

Относно отнемането на свещеническия сан на отец Иван т.нар. аргосване дядо Йоан каза, че това зависи от него и действията му.

"Ако той прояви малко от малко търпение, разбиране и вникване в ситуацията малко по-дълбоко и се успокои, да си остане, да си служи. Било, каквото било да го забравим и да вървим напред". 

Отец Иван обяви днес, че няма да служи в църквата си, но ще бъде в храма и ще приема вярващите от квартал "Речица". Протестът му ще продължи с молитвено бдение всяка вечер от 17.00 пред сградата на Сливенска митрополия. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна