Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери блокираха центъра на Лондон заради липсата на подкрепа за производството на храни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Лондон повече от 100 трактора минаха покрай сградата на парламента в знак на протест от страна на британските фермери срещу липсата на подкрепа за производството на храни в Обединеното кралство.

Конвоят от трактори с надути клаксони си проправи път по улиците на централен Лондон снощи към Уестминстър. Организаторите на протеста от „Спасете британското земеделие и справедливост за фермерите от Кент“ заявиха, че евтиният внос на храни и неподходящата политика на правителството излагат на риск продоволствената сигурност на Обединеното кралство. Бяха издигани лозунги като „Без земеделие, без храна, без бъдеще“, а 21-годишен фермер от Западен Съсекс каза за Би Би Си, че е „трето поколение фермер и е на протеста заради бъдещето си“.

Протестът идва след месеци на разгорещени демонстрации в Европа, включително блокади, на гневни фермери в Гърция, Германия, Португалия, Полша и Франция, протестиращи срещу разпоредбите на Европейския съюз и евтиния внос. Хиляди фермери в Уелс също обединиха сили, за да се борят с новите планове за субсидиране на земеделските стопанства, стартирани от правителството. Преди това имаше няколко демонстрации в Англия, включително в Кент и Корнуол, но акцията снощи с тракторите беше най-голямата досега.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени