Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На второ четене: МВР ще охранява поделенията на Агенцията за бежанците

Снимка: БТА

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците. Това реши парламентът, след като прие на второ четене промени в Закона за МВР.

Повод за измененията станаха зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, а целта е запазване на обществения ред.

Преди това с пълно единодушие депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, предложени от Министерски съвет, и отхвърлиха внесените от "Възраждане" изменения.

Промените в Закона за МВР бяха приети без дебат. Такъв обаче имаше по двата законопроекта за промени в НК. Проектът на Министерски съвет предвижда увеличаване на максималните и минималните наказания за сексуални злоупотреби с деца, както и  давностните срокове за такива престъпления, но включва още промени, свързани с авторското право и вноса на продукти за растителна защита.

С уговорката, че преди второ четене ще внесат поправки в текстовете от ГЕРБ-СДС възразиха срещу смесването на много теми.

Радомир Чолаков даде конкретен пример с гласувани миналата година изменения в НК, които според него са затруднили борбата с фалшиви стоки.

Тогава измежду много други поправки е било прието предложението на МС такива стоки да се отнемат само ако принадлежат на извършителя на престъплението.

Този текст е заменил стария - че те се отнемат в полза на държавата, дори да не принадлежат на дееца.

"Министерство на правосъдието ни е подвело грозно и е изменило текст от 2006 година в полза на контрабандистите и ние сме го гласували и проспали. Защото вкарваме пакет разпоредби в НК и започваме да го променяме на нервна почва", посочи Чолаков.

Съпартиецът му Бранимир Балачев видя лобизъм в полза на конкретна фирма в измененията, свързани с интелектуалната собственост.

Отхвърленият проект на "Възраждане" предвиждаше наказанията за бракониерство да се изравнят с тези за незаконен дърводобив.

Петър Петров даде за пример завишаването на санкциите за пътни нарушения, което довело до намаляването им. "Всеки месец намалява с 10 до 20% броя на производствата при същия контрол на МВР, тоест има реален ефект", каза той.

От ПП-ДБ обаче акцентираха върху несъразмерността  на санкциите. Петър Кьосев коментира: "За дребен дивеч, катерици, черен пор - 6 години.. За убийство на човек и нанасяне на средна телесна повреда се лежи до 5 години. Тоест, по-добре да застрелям горския, отколкото да тръгна да гоня дивеч".

След почивката депутатите ще обсъдят промени в Закона за администрацията. Те са внесени от депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС и предвиждат увеличаване на щатната численост за охрана на границата срещу мигрантски натиск.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна