Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Първа среща на "Дондуков" 2 с Росен Желязков, председател на парламента
Снимка: Президентство на РБ
Чуй новината! Чуй новината:

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които президентът може да избира, влезе на среща с държавния глава на "Дондуков" 2. По-късно Желязков си тръгна от страничен вход.

За днес са насрочени още две срещи на президента с потенциални кандидати – с управителя на БНБ Димитър Радев и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Управителят на БНБ Димитър Радев

В сградата на президентството към 13.30 часа влезе управителят на БНБ Димитър Радев.

Не е далновидно и не е добра идея да се намесва централната банка в конюктурни политически процеси, заяви на излизане от президентството Радев.

Управителят на БНБ е един от потенциалните служебни премиери съгласно последните промени в конституцията.

Има етичен кодекс и правила на Европейската централна банка, които забраняват на управители и подуправители да заемат политически постове, каза Димитър Радев.
"Има колизия с националното законодателство, което е очевидно, но това, за което малко се говори, е, че има колизия с европейското законодателство. Управителят на Централната банка и неговата роля са изрично дефинирани в договора за функционирането на Европейския съюз, протоколите към него, Устава на Европейската централна банка, Устава на Европейската система на централни банки. Те са много експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности. Етичният кодекс таз изрично посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес".

Следващата среща ще е с Димитър Главчев.

България отива на поредните предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно, след като парламентарнта група на "Има такъв народ" получи и върна веднага неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли държавния глава да не избира за служебен премиер нито председателя на парламента Росен Желязков, нито председателя на Сметнаха палата Димитър Главчев, които са излъчени от ГЕРБ.

Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че очаква избори 2 в 1. Тя смята, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна