Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал провали разширяването на синята зона в Смолян

След близо час бурни дебати кметът на община Смолян Николай Мелемов оттегли предложението си да се разшири синята зона в града.

Според внесената от него докладна записка зоните за платено паркиране трябваше да се увеличат от 5 на 13, като освен такива в централна градска част са включени още 4 паркинга, част от които - в квартал "Райково".

Основният аргумент за въвеждането на новите зони бе да се реши сериозният проблем с паркирането на автомобили в тези райони. Цената е 1 лв на час. Заплащането става чрез SMS на кратък номер от всички мобилни оператори, паркомати и абонаментни карти. "Синя зона" действа само в работни дни за времето от 8.30 до 17.30 часа.

В зала общински съветници изтъкнаха, че Смолян е най-дългият град в България, а в някои квартали жителите могат да се придвижват единствено с автомобили.

"Хората нямат избор с какво да дойдат на работа в центъра. С какво друго да се придвижват - с тролея, с трамвая, по велоалеята?", риторично попита Емил Келешев от ПП-ДБ и призова точката да се оттегли. 

Кметът Мелемов обаче обясни, че до него има сигнали и готвена подписка от жители на блок в центъра, които искали да се въведе "синя зона", за да могат спокойно да паркират пред домовете си вечер, а не да има оставени с дни автомобили. 

Същевременно разчетите след въвеждането на „синя зона“ за около година и половина сочели, че местата с платено паркиране не са особено натоварени и не са донесли сериозни приходи. Георги Пепеланов от Движение "Нашия Смолян" е поискал справка за приходите и разходите от въвеждането на зоните. В нея се посочва, че за 2023 г. постъпленията от SMS-и, глоби и санкции са 34 000 лв., приходите от абонамент - 124 000 лв., а разходите - 64 000 лв. Той допълни, че разширяването на синята зона ще доведе до повече загуби на общината, изнервяне на гражданите, къде да паркират. 

"Финансов ефект няма от въвеждането на "синя зона“, затова предлагам кметът да оттегли точката или да я отложи, за да се подложи на внимателен анализ“, призова в зала съветникът Стефан Сабрутев. След повече от час оспорвано обсъждане кметът Николай Мелемов оттегли точката.

Първият етап на синята зона в Смолян действа от 27 октомври 2022 г. и обхваща около 200 места. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна