Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформата във висшето образование е химера, в средното е по средата

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

| Интервю
Юлиян Петров
Снимка: БГНЕС

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите. Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“, в интервю пред БНР. 

В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на матура и реформите в средното и висшето образование.

Таксите трябва да са разумни и според възможностите на родителите. И някак си това очакване на обществото, че абсолютно нищо няма да се заплаща, макар че има други процеси, които се заплащат – най-вече частните уроци и тези за доподготвяне за следващ етап на образованието“, посочи синдикалистът. 

Според него „има и много други процеси в системата, дори и те би трябвало да се овъзмездят“, но не посочи конкретно кои. 

Петров е убеден, че повечето от учениците ще се насочат към първото явяване на матура и вече има спокойствието за родители и ученици при външното оценяване.

Реформата във висшето образование е някаква химера и само си мечтаем за нея в предизборните кампании, тя не е започнала, а в средното образование е някъде по средата, допълни Юлиян Петров.

Протести заради заплащането на учителите и другите искания на синдикатите засега няма да има, но Юлиян Петров не изключва тази хипотеза, въпреки че не може да се каже, че двете конфедерации на „Подкрепа“ са започнали да правят организация за недоволство.

„В обществото има едно усещане, че учителят има една сравнително висока заплата. В момента сметнахме, че заплатата на учителя не е 125% на средната брутна заплата, а е 105% вече, а в Закона за висшето образование влязоха едни 180%, което е чудесно. Това е нашият път и стратегия и от колегията зависи дали ще се случи. Интересът на младите учители го няма, той не се променя в последните 10 години, а това компенсира инфлационните процеси, които са брутални в България“, аргументира се синдикалистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени