Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

ген. Олександър Сирски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски. 

Сирски казва още, че през последните седмици и месеци Русия "използва значително повече авиация, включително насочвани бомбардировки от въздуха". В същото време, той твърди, че след ревизия на ресурсите е станало ясно, че украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от първоначално очакваното. 

През декември президентът Володимир Зеленски заяви, че предложението е за до 500 000 допълнителни украинци във въоръжените сили. Сирски обаче не посочи конкретен брой. Той беше назначен през февруари, след като Зеленски уволни ползващия се с популярност Валерий Залужни. 

Междувременно, премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че руските въздушни удари поставят под "нарастваща заплаха" доставките на електроенергия в страната. Тази нощ Русия нанесе 16 ракетни и над 130 въздушни удара по жилищна и енергийна инфраструктура в централните и южни части на Украйна. Украинската противовъздушна отбрана е унищожила 58 дрона и 26 ракети на Русия през изминалата нощ, обяви командващият ВВС на Украйна. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна