Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция повишава минималната работна заплата

От началото на следващия месец минималната работна заплата в Гърция се вдига с 6,4% до 830 евро. Синдикатите обаче са недоволни и свикват национална стачка.

След заседание на Министерския съвет днес премиерът Кириакос Мицотакис обяви ,че минималната работна заплата в страната става 830 евро. Това е заплащането за несемейни със стаж до три години. За семейните със същия стаж минималната работна заплата се вдига на  913 евро, уточняват икономисти.

Целта на правителството е минималната заплата да достигне 950 евро на месец до 2027 г., добави Мицотакис.

Вдигат се и редица надбавки и социални плащания, които са обвързани с минималното заплащане.

От опозиционната партия СИРИЗА коментират, че новата минимална заплата не отговаря на натиска от високи цени и бедност на гърците. Реално от високите цени и данъци гърците губят на година по две заплати, съобщават от комунистическата партия.

Само за януари гърците са изтеглили от спестяванията си над един милиард евро, за да покрият разходите си, казаха социалистите в парламента.

Гръцките синдикати съобщиха, че в знак на протест срещу минималното покачване на заплатите и високата инфлация е обявена национална стачка на 17-ти април.

Икономиката на страната отбеляза забележително възстановяване от 2010 г., когато започна гръцката дългова криза. Гръцката икономика изпревари растежа на голям част от останалите европейските икономики през 2023 г., а кредитните агенции върнаха кредитния рейтинг на страната към т. нар. "инвестиционен клас".

Въпреки силното възстановяване гърците се борят с ниски заплати, повишени потребителски цени, високи разходи за енергия и постоянна жилищна криза.

Според Евростат Гърция принадлежи към групата европейски държави с минимална заплата, която е равна или по-малка от 1000 евро на месец. Тези страни включват България, Кипър, Полша и Румъния, посочва Блумбърг.

Страната от Източното Средиземноморие също така е сред членовете на Европейския съюз, които са отбелязали най-ниските средни годишни темпове на растеж на нивото на минималната заплата през последното десетилетие, показват данните на Евростат. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна