Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режим на тока в три области на Украйна

Прозорец свети в жилищен блок по време на спиране на електроподаването в Киев, 6 декември 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна въведе извънреден режим на тока в три области - Днепропетровска, Запорожска и Кировоградска, властите призоваха гражданите да ограничат потреблението на електроенергия, след като при руски удари бяха повредени няколко електроцентрали. Руски нападения с ракети и дронове тази нощ са поразили ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове в централната и западната част на страната, съобщи електроенергийният оператор "Укренерго".

В изявление на президента Володимир Зеленски се казва, че сред целите на масираното ракетно нападение през нощта са били водноелектрически централи в Канив и Днистер. 

"Русия иска да повтори екокатастрофата от Херсон. Но не само Украйна, но и Молдова е заплашена", пише Зеленски, като има предвид взривеният от руските сили миналата година язовир Каховка, както и че ВЕЦ-ът в Днистер е разположен на река Днестър, която тече и през територията на Молдова.

Енергийна инфраструктура е била поразена от дронове и ракети в шест области, сред които Днепропетровск, Полтава и Черкаси.

Украинската противовъздушна отбрана е унищожила 58 дрона и 26 ракети на Русия през изминалата нощ.

Атакувани са били и три топлоелектроцентрали на най-голямата частна компания ДиТЕК и по оборудването в тях са нанесени сериозни щети.

В нов призив към западните съюзници на Киев премиерът Денис Шмигал заяви, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна защита, за да опази критичната инфраструктура и населението.

Москва оправдава ударите си по гражданската инфраструктура в Украйна с украинския обстрел по граничната Белгородска област. И днес властите там съобщиха за една жертва на дронна атака.

Украйна днес получи транш от Япония и Великобритания през Световната банка в размер на 1,5 милиарда долара. Страната се нуждае от десетки милиарди, за да запълни очертаващия се за тази година бюджетен дефицит.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна