Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франко-фламандската музика в Централна Европа

3
Снимка: @passacaille

Най-новият албум на Cappella Mariana е посветен на централноевропейските версии на произведения от франко-фламандски композитори. Под ръководството на Войтех Семерад чешкият ансамбъл събира произведения, достигнали до нас в ръкописи като кодексите "Специалник", "Страхов" и "Вроцлав". В тези източници са налични необичайни варианти на добре известни творби, като по този начин е представено възприятието за франко-фламандската музика в Централна Европа.

В ръкописите обаче присъстват и множество произведения от анонимни композитори. Ето какво отбелязва за тях в обложката на компактдиска музикологът Антонио Кемоти, който е спомогнал и за създаването на програмата: "в модерната култура анонимността често представлява пречка за оценяване на музиката по достойнство и много велики произведения са несправедливо игнорирани, защото не можем да поставим композиторско име върху тях". Поради тази причина ансамбълът отделя и значително внимание на част от анонимните творби в тези кодекси.

Компактдискът получи своята премиера на 20 февруари в Прага след концерт на Cappella Mariana и е част от поредицата Alamire Foundation Editions, която се публикува в сътрудничество с белгийската звукозаписна компания Passacaille. Албумът е посветен на музиколозите Яп ван Бентем и Ленка Хлавкова, с които светът на ранната музика се раздели през 2023 г. И ако Бентем ни напусна на 85 след дълга и продуктивна изследователска кариера, Хлавкова беше сред жертвите на масовата стрелба във Факултета по изкуствата в Карловия университет в Прага на 21 декември. Беше на 49-годишна възраст.

Създаден през 2008, ансамбъл Cappella Mariana е сред малкото чешки състави, които се специализират във вокалната полифония от италиански, франко-фламандски и английски ренесансови композитори. Чест гост е на фестивалите за ранна музика в Утрехт, Льовен, Антверпен, Инсбрук и Регенсбург, както и на фестивала "Пражка пролет". Ръководител на състава е Войтех Семерад, който в ролята си на певец е сътрудничил на ансамбли като "Лез Ар Флорисан", Vox Luminis и "Хуелгас" и участва в над 30 компактдиска.

Този вторник (2 април от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" слушаме изпълненията на Cappella Mariana на произведения от Йоханес Торхаут, Гаспар ван Веербеке, Хайнрих Изаак, Йоханес Гизелин и анонимни автори.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени