Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ехуд Олмерт: Нетаняху трябва да бъде отстранен незабавно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт заяви пред Скай нюз, че Бенямин Нетаняху трябва да бъде „отстранен незабавно“.  

Олмерт смята, че сегашният министър-председател е "провалил страната" и определи начина, по който се справя с конфликта и вътрешната ситуация в Израел като "напълно скандален".

Бившият премиер смята, че Нетаняху не е успял да вземе необходимите мерки, за да защити цивилните и да си върне заложниците. Той допълни, че изглежда,  че Нетаняху възпира усилията на тези, които участват в преговорите с Катар и САЩ. 

Запитан дали смята, че има някакъв начин Бенямин Нетаняху да бъде отстранен от поста, Ехуд Олмерт отговори, че искрено се надява това да стане.

„Протестното движение се разраства и мисля, че всички те искат да свалят правителството заради грешките, провалите, грешната преценка и липсата на отговорност при справянето с международните дела, което вреди на отношенията ни със САЩ и Европа“, каза бившият премиер. Той добави, че не трябва да има наземно нападение в Рафах и че Израел трябва да спре войната сега.

„Спечелихме войната, всеки опит за превземане на Рафах няма да промени основната ситуация, просто ще бъдат убити повече палестинци и израелски войници. Нямаме нужда от това“, каза Олмерт. Той също посочи, че Израел трябва да се извини официално за „ужасния“ инцидент, при който бяха убити хуманитарни работници от изралеската армия в Газа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна